Krönikor

Så otroligt less

När jag gick i lågstadiet fick jag höra om mobbning. I mellanstadiet och högstadiet fick jag höra om mobbning. På gymnasiet får jag fortfarande höra om mobbning. Det har varit aktuellt hela min skoltid, hela mitt liv; det har pratas om år efter år men såvitt jag vet är inte situationen bättre för det.

Jag är så otroligt less på att höra om detta fenomen, inte för att det inte är något värt att prata om för det är det absolut, men för att det fortfarande är så vanligt. För att det fortfarande existerar år 2015. För att det fortfarande är så svårt för mig att fatta hur folk beter sig så respektlöst och rent ut sagt hemskt mot andra människor. För att jag vet att det får så många att må så otroligt dåligt, under så lång tid.

Personligen har jag inte varit utsatt, det har aldrig varit ett problem för mig. Jag har aldrig varit en del i den ”stora gruppen” i klassen utan varit del av minoriteter, grupper ofta bestående av bara några få, men jag har aldrig känt mig utsatt på det sättet. Varit ganska nöjd med tillvaron. Aldrig känt mig mobbad. Och därför blir det otroligt lätt att låtsas som att det inte sker. Blunda. Ignorera. Inte aktivt bidra men inte aktivt arbeta emot det heller.

Kanske kunde jag förstå det i lågstadiet, små osäkra barn som egentligen inte inser vad de håller på med. Kanske kunde jag förstå det i högstadiet, osäkra tonåringar som bara försöker få sig själva att må bättre. Kanske kan jag förstå det även när man är i gymnasieålder eller vuxen; att man omedvetet mobbar någon, vi är olika och ser olika saker som kränkande. Kanske kan jag förstå varför man inte lägger sig i när man ser det hända.  Kanske kan jag förstå varför det sker men jag kommer aldrig acceptera det för det. För det finns inga ursäkter. Inte egentligen.

Jag bryr mig inte om du bara gör det för att må bättre, det spelar ingen roll om du inte är medveten om att du gör det, för oavsett anledningarna bakom så är det mobbning om den utsatta anser att det är det. Och mobbning är aldrig okej.

I alla år har jag fått höra om mobbning, i alla år har det varit aktuellt; i framtiden kommer jag få höra om mobbning i arbetslivet och i framtiden kommer jag fortsätta se kampanjer riktade till de i lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Kanske kommer jag en dag bli utsatt eller se någon annan bli utsatt. Kanske kommer jag vara en del av problemet. Men kanske kommer vi, tillsammans, lyckas vända det hela, sluta blunda för det som sker runt omkring oss och hjälpas åt. Göra vårt samhälle lite mer uthärdligt.

Klara Michaelson

bildkrönika
Foto: Victor Rubin

You may also like...