Nyheter/Reportage SM-veckan Sport, träning & hälsa

En ren(t) smaskig upplevelse – Strömbacka testar SM-bakelsen

smbakelserbild5,AgnesLundström

 

 

 

smbakelserbild2,KlaraMichaelsonsmbakelserbild1,KlaraMichaelson,original

Snart går SM-veckan av stapeln i Piteå. Efter flera månader av planering och förberedelser börjar allting falla på plats och på Ekbergs har de laddat med att skapa en bakelse, speciellt för denna vecka.

I bageriet möts vi av en underbar doft av nybakta bullar och en mjölig Sara Nilsson, som är konditor på Ekbergs konditori. Hon håller precis på att förbereda formar där SM-bakelsen ska få plats. Hon visar hur hon gör grunder till bakelsen genom att trycka en oval form i en stor chokladbotten till cirka 70 mindre bottnar.
– SM-bakelsen är väldigt enkelt gjord  och lätt att baka, berättar hon.
När hon är klar med bottnarna sprider hon ut dem i formarna och spritsar sedan på ett tunt lager med vaniljkräm och toppar sen med ett tjockare lager chokladmousse som föreställer huvudet på en ren.
– Vi ska göra massor med bakelsen under veckan och vi räknar med att baka ungefär 100 bakelser per dag.
Hon toppar moussen med havssalt och dekorerar med körsbär och kringlor så att renen får en nos och öron. Till sist spritsar hon på ett par ögon och hipps vipps så var SM-bakelsen fullbordad.
Sara tror att det kommer bli en populär bakelse.
– Den är ju supergod med massa choklad och jag hoppas att folk vågar smaka den, säger hon med ett leende.
Efter några minuters småprat med Sara kommer chefen och ägaren av Ekbergs konditori, Michael Bieri in i bageriet, bärande på en massa grädde. När han har lagt sig ifrån alla saker passar vi på att fråga honom om hur han fick idéen att skapa en SM-bakelse.
– En kompis till mig som jobbar i Schweiz i ett bageri gjorde en Rudolphbakelse, lite mer annorlunda än den här, och då tyckte jag att det hade varit perfekt att göra en liknande till SM-veckan.
I bageriet är det full fart, och vi känner oss ganska snabbt i vägen.
– Det är väldigt stressigt redan nu inför detta SM och det lär bli ännu stressigare nästa vecka, berättar Sara. Vi har inte börjar förbereda oss riktigt än, men vi håller på att ladda upp med bottnar och sådant som går att förbereda. Allt går inte att göra så långt i förväg då allt ska vara färskt.
– Vi har försökt att planera så mycket det går då vi måste beställa mer varor och så har vi ändrat på arbetsschemat och tagit in mer personal. Sen är det jättesvårt att veta hur det blir, tillägger Michael.

Till slut får vi provsmaka bakelsen och vi blir inte besvikna. Vaniljkrämen, chokladmoussen och havssaltet gifter sig i munnen och den goda chokladbotten gör så att allt får en härlig konsistens.
Kyligt väder och många besökare får kanske avgöra hur populär SM-bakelsen kommer att bli.
Text: Agnes Lundström

You may also like...