Nyheter/Reportage SM-veckan Sport, träning & hälsa

En sport fylld av tillit och samarbete mellan hund och förare

Foto Malin Isaksson

Mycket träning för ekipagen har pågått i månader inför SM-veckan. Den kalla perioden och bristen på snö har gjort att man tvingats förbereda sig på andra sätt. Men trots det är Elin Jansson och Ida Höglund från Sundsvall på plats i Piteå med sina hundar för att göra det dem älskar mest – att tävla i draghundssport. Hela 50 ekipage deltar i tävlingen bara under torsdagen.

Kylan biter i kinderna men ändå är Lindbäcksstadion full med laddad publik inför tävlingen. På långa vägar hör man ivriga hundar som är redo att springa sitt lopp och man kan se många ekipage värma upp bakom startlinjen. Bakom allt vimmel står Elin Jansson och Ida Höglund och förbereder sig inför torsdagens lopp.

Tidigare tävlingar

Tävlingen går ut på att hund och förare tillsammans ska ta sig först i mål efter fem kilometer pulka och ytterligare fem kilometer utan pulka. Elin Jansson och Ida Höglund har tidigare i vinter deltagit i ett fåtal tävlingar men ingen har hittills gått jättera. Ida Höglund berättar att hon har en unghund som är lite vimsig ibland.
– Han vet inte riktigt vart han ska, skattar hon.

En sport som kräver dubbel träning

Det var Elin Jansson som väckte intresset hos Höglund för just draghundssport året 2008. Sporten kräver dubbel träning då både hund och förare ska vara i god form inför tävlingen.
– Vi tränar väldigt ofta, uppemot fyra till fem gånger i veckan beroende på snö och kyla, berättar hon.
Trots mycket träning är båda tjejerna överens om att det viktigaste inte är att vinna.
– Klart det hade varit roligt att komma högt upp men för mig är det inte jätteiktigt. Det viktigaste för mig är att ha roligt tillsammans med min hund, säger Ida Höglund.

intervjuade,klaramichaelson,original

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Malin Isaksson   Foto: Klara Michaelson

You may also like...