Nyheter/Reportage SM-veckan Sport, träning & hälsa

Taktisk precisionssport på väl förberedda isbanor

översikt,original,klaramichaelson

Curling i Piteå är ingen vanlig företeelse men när de svenska mästarna ska koras under SM-veckan förväntas tävling i världsklass. Piteå Bouleklubb har jobbat hårt med arrangemanget och både arenan och deltagarna är redo för fem långa dagar av den taktiska precisionssporten.
Det är onsdag eftermiddag och SM-veckans första curlingmatcher pågår för fullt. Efter mycket slit har LF-arenas is förvandlats till sex curlingbanor där både spelare och stenar glider fram och tillbaka. Sorlet från publiken, som till stor del består av skolklasser i olika åldrar, avbryts med jämna mellanrum av höga rop från de tävlande när de slagna stenarna håller på att stanna för tidigt eller glida för långt.

En taktisk sport

Mitt i detta träffar vi Johannes Patz från Skellefteå Curlingklubb, en deltagare som ser fram emot veckan.
– Vi spelar ganska många turneringar men det här är ju höjdpunkten så det är det här vi satsar på. Det ska bli jävligt kul att spela.
Han har spelat curling sedan han var fem år och tränar både curling och i gym cirka tre gånger i veckan.

– Det är en taktisk sport där egentligen allt kan hända, berättar han och lägger sedan skämtsamt till:
– Gillar man att skrika är det en bra sport så också.

Mycket förberedelser

Evenemanget är ett resultat av långa dagar med hårt arbete av Piteå Bouleklubb.
– Det har var mycket förberedelser, framförallt från de som arbetat med isen. De har jobbat i skift dag och natt, berättar Kristina Hedmyr som möter besökarna i entrén.

– Men vi har också haft mycket med värdskapet med kurser och planering.
Hedmyr tillhör dem som har uppgiften att visa alla vart de ska, se till att spelarna har omklädningsrum och berätta om Piteå och evenemanget för de som har frågor.

Hoppas på stor publik

Hittills verkar allt gå som smort men att veckan bara har börjat märks på läktarna som är långt ifrån fulla. Hedmyr tror att detta kommer förändras.
– Det kommer nog fler senare då de stora lagen spelar, förklarar hon och syftar på lag såsom Lag Edin som sett stora framgångar i EM och VM och Lag Sigfridsson som vann OS-silver 2014.

Patz kom från Skellefteå samma morgon men hans upplevelser verkar hittills vara positiva.
– Det ser ju fräscht ut och alla har varit jättetrevliga än så länge. Jag hoppas att det kommer mycket folk och tittar också så det blir rolig stämning.

intervjuadfotoMalinIsaksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Klara Michaelson Foto: Klara Michaelson och Malin Isaksson

 

 

 

You may also like...