Nyheter/Reportage SM-veckan Sport, träning & hälsa

Stadioncross – fartfyllt och farligt med fler och fler kvinnliga förare

IMG_3543

Med en publik på mer än 5000 personer var spänningen hög på LF arena i lördags. Sedan SM startade 2009 har stadioncross varit en del av SM-veckan men nytt för i år är en klass för damer. Elina Öhman från Älvsbyn, som bland annat vann premiären av Woman World Cup 2014, fanns med på startlinjen.

Många trotsade kylan, för att heja på dam- och herrförarna, under den strålande solen. Stadioncross är en variant av skotercross och den största skillnaden är att banan är mycket kortare och mer extrem. De korta och intensiva heaten och de höga hoppen som skiljer stadioncross från skotercross resulterade i ett flertal avkörningar från banan och även skador.

Motorsporter i allmänhet har länge dominerats av män, men på senare tid kan man se några tydliga förändringar. Världens första World Cup i skotercross hölls som sagt 2014 på den internationella kvinnodagen i Skellefteå och i år får kvinnor för första gången delta i SM.

Elina Öhman, som under SM kört för Älvsbyns MS, tycker det är tråkigt att det är så få kvinnor som tävlar inom sporten men hon är glad över att kvinnor får mer och mer plats och därför också fler tillfällen att tävla.

– Jag önskar att fler tjejer kunde testa, för det är jätteroligt och vi klarar det lika bra som killarna, säger hon allvarligt men med ett stort leende på läpparna.

Med specialbyggda fordon som väger strax under 200 kg och med 100-150 hästkrafter är sporten ingen lek. Tack vare ordentliga och bra skydd klarar förarna sig ganska bra från skador, men när olyckorna väl är framme är knä- och axelskador de allra vanligaste, även ryggen får en del smällar.

Förarna har heltäckande klädsel och en skyddsväst som täcker både rygg och bröst. Kängor med höga skaft skyddar fötter och underben och alla måste bära godkända hjälmar och skyddsglasögon.

Elina berättar att styrka, uthållighet och kondition är väldigt viktigt för att bli bra.
– På somrarna tränar man på gym och på vintrarna blir det självklart mer skoterkörning.

Trots riskerna som förarna är medvetna om att de utsätter sig för berättar Elina att man inte är rädd när man väl är inne på plan. Då har man inte tid att tänka på det utan då är det fokus på tävlingen och körandet.

Dagen går mot kväll och finalerna för herrar och damer närmar sig. I finalerna är trycket på skotrarna ännu högre och i herrarnas final åker fyra till fem skotrar av banan redan i starten. Elin är länge med och slåss om guldet men efter att hon råkat stöta ihop med ettan i mitten av ett hopp far hon omkull och lyckas inte ta tillbaka sin position.

Efter att den sista vinnaren krönts, skoterljuden lagt sig och himlen blivit svart börjar den stora publiken att röra sig hemåt, men för de som fått medaljer väntar ett flertal intervjuer med reportrar från olika medier.

IMG_3425

Text och foto: Linnea Andersson

 

You may also like...