Nyheter/Reportage SM-veckan Sport, träning & hälsa

Tunga lyft kräver peppande publik

tjej med fläta

Vi sitter längst fram på läktaren och betraktar starten på styrkelyftstävlingen och det tar inte många minuter förrän man hör ett flertal peppande rop för att uppmuntra deltagarna på scenen. Klockan slår 10.00 denna fredagsförmiddag och det är första styrkelyftsmomentet under SM-veckan och det sker i Rivierahallen på Piteå Havsbad.

Publiken jublar åt sina favoriter. Till vänster om scenen ser vi en stor skärm där de tävlandes namn, resultat och tillhörande klubb dyker upp när de kliver upp på scenen.

Tävlingen är uppdelad i tre olika delmoment; marklyft, knäböj och även bänkpress. På varje delmoment har den tävlande tre försök för att få sitt resultat godkänt. Majoriteten avgör, det vill säga två av de tre domarna på plats ska godkänna lyftet för att det ska bli ett giltigt resultat. Misslyckas man med sitt försök kan man antingen göra nästa försök i samma vikt alternativt höja vikten, om man inte avstår sina resterande försök. Men man får inte sänka vikten på sina resterande försök.  

Positiv stämning

Efter det första delmomentet är nu alla deltagare taggade men nervositeten märks inte av. Stämningen är underbar och publiken är välbekant med alla deltagares namn och har förberett sig med olika skyltar för att stödja sina favoriter som nu alla har vit kalk på sina tävlingskläder.

Vi träffar Emma Johansson från Nora Atletklubb mellan de korta pauserna. Hon tävlar idag i 63-kilosklassen och är ursprungligen från Nora vilket ligger utanför Örebro.

– Det var min pappa som fick mig att börja med styrkelyft. Han har tävlat i många år så det har alltid funnits i familjen.

Strikt kost inför viktklasserna

För att hålla sig inom sin viktklass måste kosten vara strikt. Emma berättar för oss att hon varken druckit vatten eller mat dagen innan SM-tävlingen för att kunna tävla i 63-kilosklassen.

Mer tjejer som tävlar i styrkelyft

Antalet tjejer som tävlar har ökat de senaste åren, det ser Emma som positivt. Hennes mål inom styrkelyft är att vara med på VM i ungdom-, junior- och även seniorklassen. Inför SM-veckan har hon inte förberett sig annorlunda än vanligt och tycker  att veckan är riktigt bra arrangerad. Emma har redan planerat inför nästa tävling som är om några få veckor.

 

Text: Susanna Snell

Foto: Angelika Källström

Emma Johansson liten

You may also like...