Nyheter/Reportage Okategoriserade

Dans – inte bara ett intresse

IMG_5773

 

 

Tobias Bäckström går andra året på VVS-programmet på Strömbackaskolan efter tre tuffa år på Svenska
balettskolan. Dans har länge varit ett stort intresse och idag arbetar han delvis som danslärare i Piteå kommun.

Tobias kom för första gången i kontakt med dansen när han gick i femman. Det var musik- och dansskolan som kom på besök och bjöd in skoleleverna till att komma och prova på att dansa. Snabbt fastnade Tobias vilket ledde till att han senare valde att söka till Svenska balettskolan inför högstadiet. Hela högstadiet var dans det som tog mest plats i hans liv, och även om det hade sina svåra stunder försvann aldrig passionen för dansen.

– I början av nian var det ganska jobbigt. Det var mycket, mycket hårdare träningar och vi fick nya lärare. De var mycket striktare än dem vi hade haft tidigare, och all ny press gav en nästan en känsla av att vilja ge upp, berättar Tobias som ser aningen besvärad ut när han berättar.

IMG_3596

Framgång trots motgångar
Men de hårda träningarna hindrade inte Tobias från att fortsätta dansa, utan istället blev han motiverad av resultaten som visade sig efter den hårda träningen. Han berättar också att man tar till sig budskapet i dansen på ett helt annat sätt när man är äldre. Efter att ha dansat en mängd olika dansstilar, som bland annat balett, jazz, modernt, är baletten fortfarande favoriten.

Tobias ser nästan drömmande ut när han säger att:  – I baletten har man alltid något att sträva efter då det finns tydligt utsatta mål. Alla rörelser är väldigt exakta och man måste ha koncentration i alla muskler för att baletten ska se likadan ut över hela världen.

Början på en lovande karriär
Idag är Tobias anställd som danslärare i Piteå kommun för en grupp med unga killar som vill lära sig att dansa. Det började med att en gammal danslärare ringde upp honom och berättade att de skulle starta upp en ny dansgrupp med endast killar, och ville därför också ha en manlig instruktör. Tobias tyckte det lät som en bra idé och var enkel att övertyga. Just nu besöker han och dansskolan skolor i stora delar av Piteå för att visa upp dansen. Att locka killar till att prova på att dansa är ofta en utmaning, men när man väl lyckas är det många som tycker det är roligt.

– I framtiden tror jag att det kommer vara lika många killar som tjejer som dansar, förut har dans setts som något feminint, men med tiden har det blivit fler och fler killar som lockats till att prova, och många blir överraskade över hur roligt det faktiskt är.

Text & foto: Victor Rubin

You may also like...