Nyheter/Reportage Okategoriserade Porträtt

En tuff men älskvärd förändring

UngMamma2klar

Emma Svensson är 18 år och mamma. I maj förra året fick hon reda på att hon var gravid och att hennes liv aldrig skulle bli detsamma. – Chockad och gråtande gick jag till min kille och visade graviditetstestet, men han bara log.

Det första Emma kom att tänka på då hon såg resultatet på stickan var hur mycket hennes liv skulle förändras. Från att spontant kunna hitta på saker med kompisarna till blöjbyten och att behöva planera saker i förväg. Hon hade använt preventivmedel så hon tog graviditetstestet mest för säkerhetsskull då hon hade mått lite dåligt. Testet visade positivt men det fanns aldrig tankar på abort.

– Jag har alltid vetat att jag aldrig skulle kunna ta bort mitt eget barn, det enda som kanske fick mig att tveka var att jag inte skulle kunna gå klart gymnasiet, men då det löste sig fanns det ingen tvekan alls. Den 13 januari kom lilla Alwin till världen och idag strålar Emma när hon ser på sitt barn. Trots att det är ovanligt att se en så ung tjej som mamma är det inget fel med den bilden. Graviditeten kom som en chock men Emma ser lugn och trygg ut i sin roll som mamma till Alwin.

– Jag kan ännu inte riktigt fatta det, att han är min. Emma har fått mycket stöd från skolan och lärare. De hade överseende då hon kanske kom lite senare, var tvungen att gå från lektioner eller då hon åkte tidigare från skolan. – Det var ganska svårt att gå i skolan, jag spydde ganska mycket och låg ofta i omklädningsrummet. Emma gick terminen ut, hon har bara vårterminen av det sista året kvar på industriprogrammet på Strömbackaskolan och så fort Alwin börjar gå på dagis ska hon studera färdigt.

Emma ångrar ingenting fast än det idag inte är lika lätt att fara till kompisar och hitta på saker spontant så säger Emma att hon aldrig skulle byta ut sitt liv med Alwin mot det ”enklare” livet som hon hade innan han kom. Att få vakna upp tätt bredvid sin son och mysa, att få vara med honom hela dagen och ge honom närhet och trygghet innan pappa kommer hem för att ta över och sedan äta middag tillsammans är inte ett liv Emma ångrar eller vill byta ut.

– Det stärker ens självförtroende att veta att man är älskad och behövd av sitt barn. Man vet att man är den bästa mamman till sitt eget barn. – Om tio år ser jag mig själv bo i ett hus på landet med hela min familj. Med en bra inkomst och Alwin som går i skola och har många vänner, säger Emma – en nybliven och stolt mamma.

UngMammaKlar

Text & Foto: Linnea Andersson

You may also like...