Nyheter/Reportage

Miljöprojekt påbörjat på Strömbacka

Sopbild

Hållbar utveckling är något vi hört mycket om den senaste tiden. Strömbackaskolan har nu anammat detta och till hösten kommer det att finnas flera behållare för sopsortering runt om i skolan. Tillsammans med Fredrik Marklund, som arbetar med hållbarhetsfrågor, har gymnasiechef Britta Dahlen gemensamt med elever och anställda tagit beslutet att även Strömbackaskolan ska kämpa för att få certifieringen ”skola för hållbar utveckling”.

Sommarlovet närmar sig med stormsteg och förutom att alla elever och lärare går på ledighet inträffar ytterligare en händelse på Strömbackaskolan. Under sommaren sätts nämligen sopkärl för sopsortering ut runt om i skolan. 160 stycken behållare för plast, brännbart, pappersförpackningar, pant och matavfall kommer att finnas i korridorer för att eleverna ska kunna sortera sitt avfall. Ytterligare kärl för metall, glas, batterier, elektronik och restavfall kommer även att finnas i de större personalrummen.

Genomförandet är i full gång
– Piteå Kommun arbetar för hållbarhet och det finns ett politiskt beslut att alla skolor ska vara certifierade som ”skola för hållbar utveckling” innan 2020. På två högstadieskolor har man genomfört pilotprojekt med sopsortering och jag tyckte att det också skulle vara dags för Strömbacka att införa sortering fullt ut, säger gymnasiechef Britta Dahlen och fortsätter.
– I augusti planerar vi att vara igång. Vi har målet att det ska vara enkelt att göra rätt men det kommer att krävas ett ansvar av var och en, elever och personal, att göra det där lilla extra för miljön.
Fredrik Marklund, som arbetar med hållbarhetsfrågor på Piteå kommun, har bidragit mycket till att Strömbacka kommit igång.
– Vi har gått runt i alla korridorer och gemensamma utrymmen tillsammans med vaktmästeri och städ för att se var det passar att ställa ut sorteringsstationerna. Vi jobbar också med eleverna genom att de hjälper oss med att göra sorteringsaffischer, bygga möbler till personalrummen och vagnar till vissa av kärlen, säger Fredrik.

Höga förväntningar kring projektet
När frågan om förväntningarna kommer på tal är både Fredrik och Britta positiva.
– Jag förväntar mig att alla ska stå bakom detta. Att alla ska bidra till vår gemensamma miljö. Att alla ska välja att göra rätt, att lägga det där bananskalet i komposten i korridoren till exempel. Att inte lämna efter sig skräp eller slänga skräp för att man inte orkar gå de extra stegen till sorteringskärlen. Vi vill ju alla ha en fräsch skola, det är allas vår arbetsmiljö, säger Britta.
– Jag har höga förväntningar. Jag har träffat både elever, lärare, rektorer och bara mött positiva tongångar. Självklart kommer det bli fel någon gång men med den inställning jag har mött så är jag helt övertygad om att elever och personal redan i höst kommer att se det som det mest naturliga i världen att sortera sitt avfall, anser Fredrik.

 

Text: Ida Björnfot

 

You may also like...