Nyheter/Reportage Porträtt

Al Pitcher på besök i Piteå

Al Pitcher

 

Al Pitcher är en aktiv komiker i Sverige, född i England och uppvuxen i Nya Zeeland. Nu gör han sin föreställning i stora salen på Strömbackaskolan för att väcka liv i eleverna, vilket han genomför med stor framgång.

Det är fullt av liv i stora samlingssalen där Strömbackaskolans elever förväntansfullt väntar på att komikern ska ta plats på scenen. Klockan är någon minut före elva på förmiddagen, elever strömmar fortfarande in i salen där det knappt finns några lediga stolar kvar. När lamporna till slut släcks blir det tyst till en början, men snart därefter kommer ljudliga applåder.

Al Pitcher börjar sin föreställning med några enstaka ord på svenska men fortsätter helt och hållet på engelska, med några enstaka inslag av ”fy fan”. Han har stått på scenen en knapp minut och har redan hela publiken på sin sida. Många av skämten är baserade på hans erfarenheter av lokalbefolkningen och Sverige i allmänhet.

Al Pitcher ger allt för att få publiken med sig
Efter showen är avslutad låter han sig bli intervjuad på väg till Herrgården där han ska äta sin lunch. Han berättar att det är ovanligt att ha sin föreställning så tidigt som dagens föreställning, vilket också gör att det blir svårare att imponera på publiken. Att publiken består av trötta elever gör det inte heller enklare.
– Att göra stand up på skolor är lite svårare än vanligt, då publiken fortfarande är morgontrött. Sen är det inte lika lätt som att göra det på kvällen då många tagit sig en drink eller två, förklarar han.
När han talar gör han det med stort självförtroende, och det märks att han har en stor vana att prata med människor. Al Pitcher fick ge mycket för att vinna publiken, även många fysiska gester, ändå var han inte särskilt trött trots att hans föreställning vid vissa tillfällen verkade relativt krävande.

Kulturkrockar som uppskattats
– Människorna här uppe är lite tystare, men man får försöka matcha energin och sedan därifrån göra allt man kan för att få publiken lika taggad som man är själv.
Idag bor Al i Stockholm med sin fru och sina barn. I nuläget har han bott i Sverige i mer än fem år, och på senaste tiden har han rest väldigt mycket i samband med sin turné genom Sverige där han fått en mängd blandade erfarenheter.
– För någon vecka sen på ett gig i Mellansverige var det någon som sprang upp till mig och berättade att han skulle komma tillbaka med en present. Några minuter senare kommer han inspringande med en falukorv som han sedan gav till mig.
Al berättar också hur han fått följa med på en utflykt på isen för att pimpla. Vad det egentligen gick ut på fick han aldrig förklarat för sig, istället fick han enkla instruktioner: Borra ett hål i isen och sätt dig ner i några timmar. Till en början var han förvirrad men förstod senare att det var fisk de var ute efter.

Text: Victor Rubin

Foto: Klara Michaelson

You may also like...