Nyheter/Reportage Okategoriserade

Tänk innan du delar

Tro aldrig att något är för dumt för att spridas. Med dessa ord avslutade frilansjournalisten Jack Werner sin föreläsning om källkritik i sociala medier, tisdagen den 17 januari på Strömbackaskolan.

4

2014 var Jack Werner med och skapade Viralgranskaren som samma år vann Stora journalistpriset i klassen Årets förnyare. Förutom att arbeta med källkritik och som frilansande journalist så är Werner upptagen med Creepypodden och att skriva en ny bok.

Sociala medier blir en allt större del av våra liv och de har blivit ett smidigare sätt för oss att få tillgång till information. Problemet är att en del av den information som vi får tillgång till, inte alltid är sann. En som ser allvarligt på detta problem är journalisten Jack Werner som på tisdagen den 17 januari höll en föreläsning på Strömbackaskolan kring ämnet ”Källkritik”

3Fokus på falska nyheter och inlägg
Med stor säkerhet och slående humor guidar Werner lyssnarna genom träsket av falska nyheter och inlägg.  Ett av dessa var det omtalade ”Marcia Karlsson-inlägget”.  Det berättar en hemsk historia om en kvinna som blivit mördad. En bild finns på den så kallade Marcia och i texten står det också att tidningarna har valt att inte skriva om brottet eftersom gärningsmännen var invandrare. Problemet med denna historia är att Marcia Karlsson aldrig har funnits, kvinnan på bilden var inte Marcia och det hade inte skett ett mord i staden på 11 månader. Werner försökte dock inte förlöjliga ämnet, trots humorn, utan ville informera lyssnarna om hur viktigt det är med källkritik.
-Källkritik har blivit så pass viktigt i dag eftersom att alla har tillgång till sociala medier och vem som helst kan publicera saker, vare sig det är sant eller inte. Om vi inte är kritiska till det vi läser så blir det lätt så att folk kan hängas ut som t.ex. kriminella, trots att de är oskyldiga säger Jack Werner.

Diskussionen kring källkritik behövs
Rent allmänt tycker Werner att vi behöver prata om problemet med avsaknad av källkritik.
-Problemen med falska nyheter och inlägg på sociala medier är relativt nya, därför har vi inte hunnit starta en diskussion kring ämnet och de faror som finns om man inte är källkritisk. Om felaktigheter som i Marcia Karlsson-fallet fortsätter få stor spridning kan det till sist skada ryktet för oss svenska journalister rätt allvarligt, vilket försvårar vårt arbete, säger han.

 Framtiden för källkritik ser ljus ut
Werner är tacksam till oss ungdomar som har någorlunda bra koll på vad källkritik är, han menar på att det kommer underlätta jobbet för journalister i framtiden och att det kan öka kraven för journalistyrket som helhet.

5

Saker du kan tänka på innan du delar
Werner gav lyssnarna tips som man kan tänka på innan man delar ett inlägg eller en nyhet.

  • Är det för bra för att vara sant? – Om det känns som att det är för bra för att vara sant så finns det en stor chans att det inte är sant.
  • Bilderna – Om du har misstankar, gör bara en snabb sökning med bilden via Google.
  • Namnen – Om namnet verkar udda, sök på namnet via Google och kolla om namnet förekommer någon annanstans.
  • Källan – Om källan ser suspekt ut eller bara verkar lite off, googla namnet på källan och om du hittar något mer som ser off ut, då är nog källan inte den bästa.

Text: Oskar Sundström
Foto: Sissela Höglund

You may also like...