Nyheter/Reportage

Ung i filmbranschen

Ända sedan barndomen har Hampus Andersson, 17, medverkat på filminspelningar och agerat som skådespelare. I sommar blev det ännu ett filmjobb, fast denna gång bakom kameran på produktionen av serien ”Jägarna”.

Hampus inne

 

Nu studerar Hampus andra året på Estetik & media med inriktning Film- & Tv produktion. Under början av terminen i tvåan studerade han bara 60 procent av tiden då han fortfarande jobbade med filminspelningen. Under sommaren jobbade han alla dagar. Hampus var en del utav ”location crew”. Detta innebär att han i första hand kom med idéer på bra inspelningsplatser. Han hjälpte också till med allt från ljus till kamera.
– Serien spelas in i min hemort Älvsbyn och eftersom jag känner människor där, vet hur byn ser ut och utbildas inom yrket, fick jag jobbet.

Hampus uteHan har varit på en del inspelningar tidigare men inte alls haft samma ansvar som nu. Det är också första gången han jobbar bakom kameran och inte framför. Han berättar att han definitivt fått bättre insyn i vad som faktiskt pågår bakom kameran och varför. Hampus var definitivt yngst på inspelningen, men det såg han inte som någonting negativt. På plats fanns många rutinerade personer med mycket erfarenhet som han kunde fråga och lära sig utav.
– Jag kunde mindre än alla andra, men jag fick ändå göra mycket grejer. Genom att få testa nya saker och fråga mycket har jag lärt mig massor. Jag har fått vara ganska jobbig i början med alla frågor. Redan i tidig ålder fick Hampus in en fot inom filmbranschen. Han berättar att vara med på filminspelningar är det roligaste jobben han haft och att man får göra massor av galna grejer under tiden. Hans tips till andra som också vill komma in i businessen är att söka! Visa att man vill vara med och visa vad man kan.
– På Jägarna var det en tjej som praktiserade utan lön bara för att få vara med på inspelningen. I framtiden hoppas Hampus på att fortsätta jobba inom filmyrket.

Text & foto: Sanna Bengtsson och Isa Stoltz

You may also like...