Nyheter/Reportage

El bygger bilar för en hållbar framtid

Strömbackaskolans förstaårselever på elprogrammet deltar varje år i det så kallade ”Elbilsracet”. Genom en både rolig och lärorik process så får eleverna bygga en bil och senare får tävla mot varandra i ett race.

Byggandet är nästan helt självständigt och uppstår ett problem så får eleverna tipset av lärarna: ”Lös problemet!” Mycket mer hjälp än så behöver de oftast inte och med hjälp av en instruktionsmanual, en elmotor och två mountainbikedäck så får eleverna själva bygga ihop tävlingsbilen. Bland annat så får de göra en stomme, broms, styrning, och koppla ihop batteri med motor och solceller.

– Tidigare har det varit lite schismer mellan eleverna, lite sabotage och så, men nu på senare tid så har eleverna varit duktiga och hjälpts åt. Eleverna har varit mycket motiverade och verkar se mycket positivt på tävlingen, säger el-läraren Björn Olofsson som har varit med och arrangerat det nu åttaåriga racet.

 

Nästan hela det vinnande laget, resten återhämtade sig efter det spänningsfulla racet.
Nästan hela det vinnande laget, resten återhämtade sig efter det spänningsfulla racet.

 

 

 

 

 

De egenbyggda bilarna och en nostalgisk el-lärare.
De egenbyggda bilarna och en nostalgisk el-lärare.

 

 

 

 

 

Hur går då tävlingen till?

Jo, eleverna får ta sina bilar till Nolia där lärarna har ställt upp koner i en ring där bilarna får köra. Bilarna kör i ungefär en timme och förarna löses av ungefär var tionde varv. Den bil som räcker längst vinner. Det låter till en början enkelt, men det är sällan ett race avslutas utan missöden. Ibland kan en kedja hoppa och spänningen ligger alltid på topp, Björn Olofsson beskriver att det är nästan som att titta på sporten.

Hugo Hellsten var förra året med i det vinnande laget i elbilsracet. Utan att hämta delar från någon annanstans så lyckades de kamma hem den eftertraktade vinstpokalen.

– Vår taktik var att alltid vara så noga som möjligt och inte slarva med något, säger han med glimten i ögat.

Eleverna får genom utbildningen lära sig hur fördelaktig elen är jämfört med bensin- eller dieseldrivna fordon. Enligt Hugo så finns det många fördelar med eldrivna bilar, de är billigare, miljövänligare och går tystare. En nackdel är dock att de inte går att köra så länge innan man måste ladda upp dem.

– Elbilar är framtidens fordon, att tillverka en bil som är både miljösmart och billig känns som ett självklart alternativ.

 

Text & Bild: Victor Rubin

Hugo Hellsten med en blick mot framtiden.
Hugo Hellsten med en blick mot framtiden.

 

 

IMG_6161
”Man tar det man har.” Denna ratt är tagen ifrån en Bobbycar.

 

You may also like...