Nyheter/Reportage

Livet är inte alltid en dans på rosor

Det är ett hårt tryck utanför samlingssalen innan Tobias Karlssons föreläsning ska börja. Då dörrarna öppnas trängs folk in för att försöka hitta de bästa platserna. Tobias står och dansar i väntan på att klockan ska slå. Detta är den andra föreläsningen för dagen och salen är helt full.

Tobias Karlsson är 41 år gammal och jobbar som professionell dansare. I lågstadiet fann Tobias dansen och bestämde sig redan då att dansen skulle vara hans dröm i livet. När han växte upp började han bli illa behandlad på grund av sitt dansintresse. Han blev kallad för dansfjolla och ”femi” av de elever som mobbade honom i högstadiet. 

– Jag hade turen att inte bli fysiskt mobbad, men ord kan vara lika jävligt, om inte värre, säger Tobias till eleverna i samlingssalen. Tobias berättar vidare att han levde i ett sorts parallelluniversum där skolan var ett helvete och dansen var ett paradis. 

– När livet blåser som mest kan man hålla i sig i drömmen.

Resan till USA

I en längtan att få komma iväg reste Tobias iväg som utbytesstudent till USA. Eftersom han skyllde allt dåligt som hänt honom i livet på dansen, bestämde han sig för att inte ta ett enda danssteg i USA. Det löftet höll inte. Han hamnade på North Dakota Balet Company och han älskade det. Han berättar hur han fick koreografera två nummer till deras våravslutning. Låten I’ve have The Time Of My Life, från den kända musikalen Dirty dancing var en av låtarna och Tobias pratar mycket energiskt om denna film. Han avbryter sin föreläsning med att dansa ut i publiken och höja stämningen ytterligare. Han berättar hur drömmen om dansen byggdes upp mer och mer då han var i USA. 

– Tillåt dig att drömma, uppmanar Tobias helhjärtat till de uppmärksamma eleverna i publiken. 

Lunchprat

Efter föreläsningen åt Åssit lunch med Tobias. I ett samtal om hans ungdom berättar Tobias att han förlåtit sina högstadiemobbare. 

– Mobbaren hade det svårt, men det är inte lätt att se då man är 13 år. Ibland är jag tacksam för den tiden. Jag blev mycket starkare av att komma igenom den skiten, menar Tobias. Han berättar vidare om sina föreläsningar och att han ibland märker konkret hur mycket dem påverkar folk.

– En gång dröjde en kille kvar efter föreläsningen och berättade att hans mobbare hade sagt förlåt till honom på grund av min föreläsning. 

HBTQ är ett viktigt ämne för Tobias. När han först kom ut som bög blev han inte stöttad av sin mamma. Det blev även stora rubriker i media. Han uttrycker sin positivitet om pridetåg.

– Pridetåg måste finnas tills alla får vara sig själva, varje dag. 

Text & foto: Sanna Bengtsson och Isa Stoltz

You may also like...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *