Nyheter/Reportage

Flickan bakom skolstrejkerna

Sommaren 2018 var på många platser den varmaste uppmätta sommaren någonsin. De arktiska isarna smälter med ökad hastighet, havsnivåerna stiger och torka och skogsbränder blir allt vanligare, men få människor gör något åt det. Undantaget är Greta Thunberg.

Det är den 20 augusti 2018. 15-åriga Greta Thunberg har fått nog av att de vuxna inte gör något åt den kritiska klimat-situationen, så istället för att gå till skolan sätter hon sig därför utanför riksdagshuset och strejkar. Detta är bara början på en stor rörelse som ska komma att leda till strejker och demonstrationer i mer än 100 länder världen över.

Sedan den där dagen i augusti har Greta bland annat blivit hyllad av Barack Obama, blivit utsedd till en av världens mest inflytelserika människor och hållit tal inför EU-parlamentet. Framför allt har hon också öppnat många människors ögon till det stora hotet mot klimatet och fått dem att inse att vi inte kan vänta längre. Vi måste göra något nu.

1.Handla second hand istället för att köpa alla kläder och föremål nyproducerade. Förutom second hand-butiker finns det många sidor och grupper online där man kan köpa och sälja använda kläder och föremål.

2.Sluta impulsshoppa. Oavsett hur kul det kan vara med nya kläder och för mål så är påfrestningen på planeten inte värd något som du bara kommer ha nytta av vid enstaka tillfällen. Försök istället köpa sånt som du kan använda länge.

3.Sälj eller återvinn gammal elektronik som du inte längre använder. Det är stor sannolikhet att den innehåller ämnen som det är ont om i naturen.

4. Försök så gott det går att välja buss eller tåg istället för bil eller flyg. En flygresa från Stockholm till New York motsvarar lika mycket utsläpp som man sparar på att sopsortera i sju och ett halvt år. 

5.Börja äta vegetariskt åtminstone några dagar i veckan. Produktionen av kött och andra djurprodukter står för nästan 15% av  världens växthusgas-utsläpp.

Text och bild: Henny Lindberg

You may also like...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *