Nyheter/Reportage

Ministrar på besök

Den 27 februari besökte statsminister Stefan Löfvén och utbildningsminister Anna Ekström Strömbackaskolan. De valde att besöka oss eftersom vi har mobilförbud under lektionstid. Åssit fick möjligheten att följa med dem runt och lyssna på diskussioner mellan ministrarna, lärare och elever. 

Åssit ägnade större delen av dagen till att följa med ministrarna och lyssna på deras samtal om huruvida mobilen stör undervisningen eller inte. I januariavtalet nämns mobilförbud och syftet är att genomföra en nationell plan för att skapa studiero i skolan. Eleverna i klasserna hade en del bra idéer och det blev många intressanta diskussioner. Åssit fick även möjlighet att intervjua ministrarna efteråt och fick ställa några frågor.

Förslag om mobilförbud

Utbildningsminister Anna Ekström beskriver att regeringens arbete inom frågan pågår just nu. I höst ska ett första förslag läggas fram och tidigast 2021 så kan det finnas en ny lag som handlar om att införa mobilförbud i skolan.

Att mobilen kan störa undervisningen i skolan är inget nytt, men statsministern var ändå positiv till mobilanvändandet som sker utanför lektionssalarna. 

 – Jag förstår att mobilen är en stor viktig del av ungdomarnas liv och jag ser både för- och nackdelar med mobiler, det är ju trots allt en bra kommunikationsmöjlighet. Han förklarade även att han själv brukar ha med sig sin egen telefon när han jobbar. 

– Jag har nästan alltid med den men jag har ju dessutom så många duktiga medarbetare runtomkring mig så allt kommer ju inte direkt till mig.

Hyllar Strömbackaskolan

– Det är en väldigt, väldigt fin skola och jag tycker mig höra direkt när jag pratar med eleverna i korridorerna att man känner stolthet över att gå här och man ser stora möjligheter. Vi har pratat med vård- och omsorgsprogrammet och de brinner av framtidstro så det här är en riktigt bra skola, säger Löfvén. Anna Ekström hyllar även beslutet att ge eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet här i Piteå jobb direkt efter gymnasiet. 

När Åssit frågade Stefan Löfvén om förbättringar på skolan så svarade han: 

– I alla verksamheter så finns det alltid någonting som kan bli lite bättre och det tror jag är en strävan man ska ha. 

Text och foto: Alma Vesterlund och Moa Johansson

You may also like...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *