Krönikor

Unna dig själv en utflykt

johannaklar

När jag hör ordet utflykt tänker jag på picknick i skogen. På mina föräldrar som tvingar mig att följa med till Degerberget och vandringar i Höga Kusten. På utflyktsmat och barndomsminnen. Härliga barndomsminnen. Det finns något rofyllt och härligt med utflykter vare sig det handlar om picknick i skogen eller en flykt från verkligheten. Något rofyllt och härligt jag tror vi kan sakna ibland.

Jag tror inte att man måste göra så mycket på fritiden, jag tror inte att vi ska stressa över att vi inte gör något och när mina föräldrar försöker få mig att följa med på något tackar jag oftast nej men trots det kan jag se utflyktens funktion. Ett välbehövligt avbrott i vardagens stress och press. Men tar vi oss tid till detta? Ger samhället oss tid till detta?

Varje helg är det minst en större uppgift att göra. Varje vardag massa små saker som tillsammans tar upp alldeles för mycket tid. Ber du mig att följa med på utflykt en vanlig kväll kommer jag förmodligen inte ens känna att jag har tid. Att det finns viktigare saker att göra. Eller att jag är för lat. Att jag inte ser poängen. Om du istället ber mig göra en utflykt via en god bok? Betydligt rimligare. Om jag mot förmodan känner att jag har tid.

Utflyktens utformning i sig har nog ingen betydelse, förutom att det ska passa personen i fråga, men den gemensamma nämnaren, pausen från vardagen och det rofyllda, kärnan i utflykten, fyller en viss funktion. Ett visst behov som vi behöver ta oss tid att uppfylla. Som samhället behöver ge oss tid att uppfylla och som vi måste se till att samhället ger oss tid att uppfylla.

Jag ber er inte att göra något ni inte vill. Jag bjuder inte in mina föräldrar till att tvinga mig till Degerberget eller på skidtur i fjällen. Gör inte något som går emot denna kärna, detta koncept som ska ge dig lugn och ro. Tolka ordet som du vill, vidga uttrycket eller hitta på en egen definition och sätt ihop den perfekta utflykten för dig, vare sig den sker utomhus eller inne, på en picknickfilt eller via en god bok men kom ihåg att faktiskt göra den lite nu och då. Kom ihåg att ta paus. Gör en utflykt. För din egen skull. Det är du värd.

Klara Michaelson

Foto: Sara Brännström

You may also like...