Krönikor

Tänk efter och håll tyst!

bild till krönika 1

Att internet för det mesta kan vara en ganska fantastisk plats kan vi nog alla vara överens om men samtidigt går det inte att förneka mediets baksidor och problem såsom näthat. Det går inte att blunda för det faktum att det finns något med denna plattform som får folk att bete sig på rent ut sagt idiotiska sätt. Näthatet är idag ett utspritt problem, ett utspritt problem som enkelt skulle kunna åtgärdas om folk bara insåg vad de håller på med.

Jag vet inte vad men det finns något med internet som får folk att slänga ur sig saker de egentligen inte menar, saker de aldrig skulle våga säga i riktigt livet och alldeles för många drabbas. Hur skulle det kännas för dig om du fick mordhot för att du uttryckt en opopulär åsikt? Om du konstant fick höra hur allt med dig är fel? Hur du är ful och fet? Äcklig?

Beteendet folk får för sig är okej på internet är helt enkelt inte acceptabelt och många inser inte ens vad de gör fel. Inser inte att de faktiskt kan kränka eller såra någon. Att deras mordhot är olaga hot oavsett om det sker på internet eller i verkligen livet och att även om man tror att man är anonym så kan man spåras.

Visst, internet ska vara fritt och öppet, alla ska få uttrycka sin åsikt och det finns en poäng i det men när det görs på ett sätt som skadar andra människor så är det inte okej. När det görs på ett sätt som kränker andra människor så är det inte okej. Det finns inget som ger dig rätten att behandla andra människor på ett sådant sätt och att göra det på internet är inte på något sätt bättre än att göra det i riktiga livet. Det finns en frihet på internet, en öppenhet som ska bevaras men detta inkluderar inte kränkningar. Det gör inte kränkningar okej.

Det är ett problem som vissa inte ens inser finns, som är otroligt svårt att ta upp i rätten och vinna och det är ett problem som får många att må otroligt dåligt. Hela tiden. Samtidigt är det ett problem som kan åtgärdas om folk bara tänkte efter lite. Om folk hade lite vanligt sunt förnuft, även när de befinner sig på internet.

Så nästa gång du befinner dig på internet och är på väg att skriva en kommentar, tänk efter. Det finns en person på andra sidan skärmen och du är inte så anonym eller oskyldig som du tror. Om du inte skulle säga det i riktiga livet? Håll tyst. Om det kan såra någon? Håll tyst. Om det finns minsta chans att det kan ses som kränkande? Om du inte är hundra procent säker på att din kompis kommer förstå ditt skämt helt utan problem? Om det finns det minsta lilla rum för felbedömning? Håll tyst. Svårare än så är det inte.

Klara Michaelson

Foto: Elis Magnusson & Pontus Stenberg

You may also like...