Nyheter/Reportage Okategoriserade

Med törst för det okända

Övergiven millitärbas någonstans i Boden.
Övergivet fort någonstans i Boden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urban Exploring är precis vad det låter som, att utforska städer, men också andra bortglömda områden som grottor, bunkrar, eller underjordiska gångar. Någon som har erfarenheter av allt från nergrävda millitärbunkrar till bortglömda fabriker är Johannes, som vi har valt att kalla honom, som är en aktiv ”Urban Explorer”.

 

Buske efter buske knuffar vi undan men fortfarande inget tecken på något torn. Klockan visar 15.35 och vi har varit ute och gått i minst en timme. Magen börjar kurra och jag börjar tvivla på att vi kommer att hitta något. Plötsligt hör jag ett; ”Yes!”, framför mig. Efter att ha duckat för några trädgrenar så ser jag ett torn inte långt framför mig. Vi springer fram till tornet, det är ungefär tio meter högt och har en gröngråaktigt färgad yta. Det finns ingen stege som vi kan klättra upp på men det finns en plattform som man kan ta sig upp på ifall man hade haft en stege. Efter att ha gått runt tornet några gånger så kommer äventyraren på att han kan klättra upp på min rygg.

Försiktigt ställer han sig på knä på mina axlar och jag lyfter upp honom. Han får tag i metallställningen och krälar sig upp. Med stor ansträngning så har också jag lyckats ta mig upp med hjälp av några nävar av järn från ovan. Landskapen verkar vackrare än någonsin, och runt omkring oss finns skogar, åar och långt borta kan man se stadsbygden. Det mest inspirerande där uppe är ändå blicken ifrån Johannes som står bredvid mig, det ligger något väldigt speciellt i hans ögon, inte bara skönheten ifrån de landskap som ligger framför oss, också lyckan i att ha åstadkommit något som man länge kämpat för att uppnå. Även om det i detta fall endast är ett ruttet gammalt torn så finns det mycket mer än vad man kan se med ögonen.

 

Med ett luktsinne för äventyr

Johannes är snart 18 år och har utövat Urban Exploring i ungefär fyra år och håller sig mest i sina hemtrakter, Norrbotten. Det var en tråd på det svenska forumet Flashback.org som först lockade Johannes uppmärksamhet och väckte det ännu sovande intresset för det okända. När han sedan hittade vänner som var sugna på att göra honom sällskap så var det ingenting som kunde hålla honom tillbaka.  Det är också just det som får honom att fortsätta, att ständigt hitta nya trådar på Flashback som avslöjar nya spännande ställen att utforska. Hittills har han inte haft några dåliga erfarenheter utav UE men det finns alltid saker man kan råka ut för om man inte är försiktig.
– Det värsta som skulle kunna hända under en tur är om du går ensam och att du till exempel går vilse, eller att din ficklampa, som du alltid ska ha flera av, skulle gå sönder och då kan du vara ganska körd, för det är oftast väldigt mörkt på de flesta anläggningarna.

– Så hur ska man bära sig åt om man vill börja med Urban Exploring? Johannes tipsar om att bläddra omkring på de Flashbacktrådar som finns, men man kan även kolla inom Geocatching då det finns vissa ”catchar” som ligger bredvid intressanta objekt. En annan sida man kan kolla på är 28dagarsenare.se som är ett forum endast ägnat åt Urban Exploring. En bra början är också att samla ett kompisgäng och bara gå ut och söka upp de platser man alltid drömt om att utforska, för någonstans inom oss alla finns en törst för det okända.

 

Text: Victor Rubin

Bild: Victor Rubin, Johannes

You may also like...